Noord 77
2931 SJ
Krimpen aan de Lek
Postbus 2025
2930 AA
Krimpen aan de Lek

T. +31 (0)180 514 822
F. +31 (0)180 517 772
E-mail:

De werking van droogijsstralen

Stralen met ijs, droogijs, is stralen zonder de traditionele veelal schadelijke oplosmiddelen en straalmiddelen zoals grit, zand en glasparels. Droogijsstralen is gebaseerd op een geheel pneumatisch proces met vaste koolzuurkorrels van –79°C. Deze worden in een straalmachine door een persluchtstroom meegenomen naar het straalpistool.

Droogijs bestaat uit zuivere kooldioxide, ofwel vaste koolzuur. De ijskorrels hebben een vorm van ca. 5 mm lang en 2,5 mm. dik. Droogijs bevat geen water. De korrels gaan over van een vaste vorm naar de gasfase.Het stralen met droogijs berust in feite op een combinatie van een drietal reinigingsprincipes:


1. Inslag
Bij de inslag die wordt verkregen door de snelheid en de massa van de droogijskorrels wordt kinetische energie omgezet in een beitelende reinigingskracht.


2. Explosieve sublimatie
Door de warmte overdracht van de zeer koude droogijskorrels op het relatief warm te reinigen oppervlak sublimeert de vaste koolzuur razendsnel naar de gasfase. Daardoor neemt het volume met circa 500 maal toe; deze ware micro-explosie van koolzuur slaat inmiddels het loszittende vuil weg, dat door de persluchtstroom wordt afgevoerd.


3. Thermoshock
Dankzij de plotselinge, plaatselijke afkoeling ontstaat er door krimpverschillen spanningen in het grensvlak tussen de vervuiling en het materiaal. Hierdoor springt de vervuiling van de oppervlakte.


Sorry, your browser doesn't support Java(tm).